Nieuw soort windmolen in Rotterdam

23 januari 2016 – Rotterdamrepresent –

Energie opwekken nadat de luchtstroom is versneld. Een nieuw soort windmolen die deze methode toepast, komt in Rotterdam te staan. De INVELOX (Increased Velocity) van het bedrijf SheerWind, dat zich specialiseert in windenergie, wordt door het bedrijf NedPower SWH uit Spijkenisse gebouwd. Dat meldt technischweekblad.nl.

De INVELOX-windturbine werkt als volgt: de wind komt van boven de toren in. Dan belandt de wind in een buis die smaller wordt, zodat de luchtstroom daar met kracht doorheen wordt geduwd. Op deze manier versnelt de luchtstroom, waarna deze meerdere turbines aandrijft. De hoge, witte windmolens die in Nederland staan, worden qua techniek wel steeds verbeterd maar zijn nog steeds gebaseerd op het veel voorkomende systeem: de wind drijft een turbine aan, waardoor deze energie opwekt. De INVELOX past dat systeem ook toe maar versnelt de windsnelheid voor deze energie genereert.

Er is al vaker geprobeerd meer windenergie op te wekken door de luchtstroom te versnellen. Tijdens de voorbereiding van dergelijke projecten wordt echter niet altijd naar de krachtigste luchtstroom gekeken, waardoor de energieopbrengst tegenvalt. De nieuwe windmolen benut luchtstromen uit alle richtingen.

Deze speciale windturbine is niet het enige alternatief. De TU Delft ontwikkelde in samenwerking met Wageningen UR en architectenbureau Mecanoo en nieuwe methode: de EWICON-techniek. Dit systeem bevat geen bewegende delen en kan in vele maten toegepast worden. Het moet onder andere in het Dutch Windwheel, dat ook in Rotterdam komt, geplaatst worden. Lees hier meer over het Dutch Windwheel en de EWICON-techniek: http://www.rotterdamrepresent.fhj.nl/2016/01/22/komst-dutch-windwheel-in-rotterdam-dichterbij/

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *


NedPowerSWH-Logo-Transparent

Gerealiseerd door REIKON Design

%d bloggers liken dit: