Rotterdam krijgt ‘windmolen zonder wieken’

12 januari 2016 – RTL Z –

Dat had meneer Venturi vast niet bedacht in 1797: het natuurkundige effect dat hij beschreef wordt binnenkort in Rotterdam ingezet om stroom op te wekken. Met een windmolen zonder zichtbare en lawaaiige wieken. Maar het is niet alleen maar goud dat blinkt.

In Rotterdam verschijnt een Invelox-windturbine, die werkt zonder zichtbare draaiende delen. De windmolen bestaat uit een kleine toren die zelfs kleine hoeveelheden wind uit alle richtingen kan opvangen. De wind gaat door een smaller wordende buis, waardoor hij sneller gaat stromen. Dat effect heet het Venturi-effect. In de smalle buis zitten meerdere kleine windturbines die de stroom opwekken.

Geen nieuw idee
Nieuw in Nederland, deze Invelox van de Amerikaanse startup Sheerwind. Maar een volledig nieuw concept is het niet, weet professor Bert Blocken van TU Eindhoven. “Er zijn veel concepten van windmolens die gebruik maken van het venturi-effect. Voor de duidelijkheid, ik heb dit specifieke model niet onderzocht, maar ik ben gezond sceptisch.”

Het probleem zit hem volgens Blocken in de stromingsweerstand van de constructie zelf. “Lucht kiest, zoals elke gas of vloeistof, de weg van de minste weerstand. Des te nauwer de buis die de venturi moet opwekken is, des te groter die luchtweerstand. Het gevolg is dat de meeste wind niet ín de windtunnel gaat, maar er langs of overheen. En die levert vervolgens geen energie op.”

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *


NedPowerSWH-Logo-Transparent

Gerealiseerd door REIKON Design

%d bloggers liken dit: