Windturbines

Parool, 3 februari 2016

De kans is groot dat nog dit jaar een nieuw soort windturbine in Nederland geïntroduceerd wordt. Het gaat om de ‘windversneller’, die niet alleen meer energie moet leveren dan reguliere turbines, maar ook midden in steden gebruikt kan worden.

JOOST ZONNEVELD

De Amerikaanse vinding Invelox, dat staat voor increased velocity, van het bedrijf Sheerwind, wekt op geheel andere wijze energie uit wind op dan we gewend zijn met windturbines. “Een grote trechter op een toren of een dak stuwt de wind naar beneden. Door een vernauwing in het luchtkanaal wordt de windsnelheid verhoogd waarna drie turbines in de buis energie opwekken uit de wind. Het systeem zorgt zelf voor versnelling van de wind,” legt Huibert Uittenbogaard van NedpowerSWH uit, “daardoor is het mogelijk met relatief lage windsnelheden energie op te wekken.”

NedpowerSWH is een nieuwe speler op het gebied van duurzame energie en sinds afgelopen december licentiehouder van de ‘windversneller’ voor Nederland. Hoewel Sheerwind claimt veel meer energie op te kunnen wekken met het nieuwe systeem, benadrukt Uittenbogaard dat deze techniek zich nog nog moet bewijzen. “De windversneller is nog in ontwikkeling maar op basis van onze expertise op het gebied van techniek verwachten wij dat het systeem gaat doen wat het belooft.” Uittenbogaard verwacht een businesscase te kunnen maken die zonder subsidie kan concurreren met fossiele brandstoffen en een beter resultaat heeft dan zonne-energie in het geval de overheid in 2020 een einde maakt aan de mogelijkheid te salderen – het wegstrepen van de zelf gebruikte energie van zelf opgewekte energie.

Uittenbogaard verwacht nog dit jaar een eerste windversneller in de regio Rotterdam te plaatsen. “We zijn in onderhandeling met leveranciers die de benodigde materialen voor de windversneller kunnen leveren, de businesscase is ook van die uiteindelijke kosten afhankelijk. De eerste gaan we op een van onze eigen loodsen plaatsen, of in een gemeente in de regio Rotterdam, maar dat vraagt wat tijd in verband met vergunningen en dergelijke.”

Volgens Uittenbogaard is er veel interesse van lokale overheden voor het nieuwe systeem: “Er moet snelheid gemaakt worden met het vergroten van het aandeel duurzame energie, maar omwonenden zien windmolens vaak niet zitten. Ons systeem kan daarvoor een oplossing bieden. De Invelox kan op een gebouw geplaatst worden en daarmee zelfs helemaal, volgens Uittenbogaard op een ‘fancy’ manier, geïntegreerd kunnen worden. Doordat de windversneller al met weinig wind werkt, is het straks ook mogelijk midden in de stad windenergie op te wekken. Bovendien kan ons systeem veel ruimte besparen die nu door windmolens ingenomen worden.” Een ander voordeel is dat vogels geen last hebben van de turbines omdat die van de buitenwereld zijn afgesloten.

De eerste windversneller zal een relatief klein exemplaar worden. Uittenbogaard verwacht daarmee drie tot vier megawatt op te kunnen wekken. “We denken dat het mogelijk is een grote windversneller te bouwen, die 75 megawatt op kan wekken. En dat zonder dat iemand er last van heeft. Ook al is dat dan wel een flink bouwwerk, ze zijn met zo’n veertig meter nog altijd kleiner dan de grote windturbines die we nu kennen.”

Hoewel de windversneller nog in ontwikkeling is, zijn er al kritische geluiden te horen. De aannames van Sheerwind zouden te rooskleurig voorgesteld worden. Uittenbogaard is daar laconiek onder. “Wij geloven in deze techniek en zijn er van overtuigd dat dit systeem de toekomst heeft. Het klopt dat er nog geen track record is en als het toch niet lukt, dan hebben we daar alleen ons eigen geld in geïnvesteerd. Wij zijn bereid een risico te nemen dat gevestigde energiebedrijven blijkbaar niet durven nemen.” Maar Uittenbogaard benadrukt dat het van belang is dat nieuwe technieken een kans krijgen. “Nederland haalt de doelstellingen voor duurzame energie nu niet. Het zou mooi zijn als de windversneller een bijdrage levert om dat wel voor elkaar te krijgen.”

%d bloggers liken dit: